Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar met het doel om de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.
Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen.
De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed.
Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren
Voor wie is de massage geschikt?
Sportmassage wordt toegepast om:
- spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up.
- psychische en lichamelijke ontspanning te verkrijgen en het lichaam sneller laten te herstellen.
Naast het sporten hebben verrichtingen in het dagelijks leven vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is sportmassage voor niet-sporters ook nuttig.
Voor wie is de massage niet geschikt?
Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen / weken) na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid, of als iemand koorts heeft.
Als de spieren heel zwaar belast zijn, zoals bij het lopen van een marathon, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.
Wat kunt u verwachten bij een sportmassage?
Doormiddel van effleurages, knedingen, fricties en tapotements ontstaat er een natuurlijke en verfijnde manier van aanraken, die zeer activerend en stimulerend is om te ondergaan. Sportmassage is een lichaamsmassage direct op de huid, waarbij een warme massage olie wordt gebruikt. Naar keuze worden rug, benen, voeten, armen, schouders en nek gemasseerd. Een totale lichaamsmassage is natuurlijk ook mogelijk.